Dit is het weblog van Basic Balance, coachatelier.
Myrtle Vos
Onderwerpen
- Tips (9)
- agenda (7)
- coachatelier (7)
- persoonlijk leiderschap (7)
- workshop (7)
- werkvorm (5)
- elementen workshop (2)
- flow (2)
- inspiratie van anderen (1)
- levenskunst (1)
- organisatie (1)
- stiltewandeling (1)
Goede voornemens maken is makkelijk, maar hoe houd je het vol?
12/27/2011 | Gepost door
Myrtle Vos

Nieuw jaar nieuwe ronde nieuwe kansen
Natuurlijk kan je goede voornemens het hele jaar door maken en uitvoeren. Dat hoeft uiteraard niet per se op 1 januari. Voor veel mensen is deze datum echter wel een extra stimulans omdat we dan psychologisch gezien ook een drempel over gaan. Alsof we een nieuwe kans krijgen en het oude achter ons willen laten. Een datum als 1 januari of een bijzondere (verjaar-)dag helpt wel.
Uiteraard zijn er ook evenzoveel tegenstanders van goede voornemens. Zij hebben er geen vertrouwen in dat voornemens werken, laat staan dat ze er aan beginnen. Wat ze eigenlijk zeggen is dat ze niet geloven dat mensen kunnen veranderen, dat doelen, dromen, wensen en verlangens gerealiseerd kunnen worden. Want in essentie zijn dat onze goede voornemens. Onderzoek laat echter zien dat mensen die goede voornemens maken (lees doelen stellen), 10 keer meer kans hebben op het slagen van de gewenste verandering dan wie dat niet doet. Voor mij al een reden genoeg!
Waarom zoveel voornemens de eindstreep NIET halen
Dit is natuurlijk olie op het vuur van de sceptici. Inderdaad, veel voornemens sneuvelen al voordat je er goed en wel aan begonnen bent. De eerste week stoppen met roken lukt nog wel, maar de tweede week wordt het al behoorlijk lastig en de derde week geven we het massaal op. Een ‘gerede twijfel’ over de zin van voornemens is dus best op z’n plaats.
Sociale wetenschapster, trainer, coach en schrijfster Linda van der Wal benoemt in haar (werk-) boek Oude Gewoonten en Goede Voornemens een aantal belangrijke redenen waarom voornemens de eindstreep vaak niet halen. Volgens haar heeft dit vooral te maken met:- slechte voorbereiding- niet goed weten wat we eigenlijk voor ogen hebben (wat ons doel is)- verkeerd geformuleerde voornemens- angst voor verandering - geen tijd nemen om nieuw gedrag aan te leren waardoor oude gewoonten en patronen het steeds weer winnen. - teveel voornemens tegelijk waardoor er op geen enkel voornemen een focus is. - slechte timing- voornemens die eigenlijk niet onze voornemens zijn, maar vooral om andere tevreden te stellen, waardoor we niet of nauwelijks gemotiveerd zijn om het vol te houden.
Hoe dan wel
Dan heb je een mooi en goed voornemen. Gefeliciteerd, hartstikke mooi! Maar daarmee ben je er nog niet. Je hebt hooguit de intentie uitgesproken maar je voornemen is nog geen realiteit. Om met de woorden van Linda te spreken: Met goede voornemens denken we soms dat alleen het voornemen om te veranderen voldoende is. Terwijl juist het nemen van een krachtig besluit en een goede voorbereiding zorgen dat je succeskans enorm stijgt. Dat zijn zo al twee bijzonder waardevolle tips om in je zak te steken.
De volgende tips verhogen je slagingskans nog meer. Hiermee heeft zelfs de grootste tegenstander geen excuses meer.
Tips:
- Visualiseer je voornemen. Stel je zo concreet mogelijk voor hoe het is als jij je voornemen gerealiseerd hebt. Hoe voelt dat? Wat zie je dan? Wat doe je dan? Maak er als het ware een mentale foto van.
- Formuleer je doel positief, schrijf het op. Vermijd woorden als niet, geen, minder, etc. Richt je vooral op wat je wel wilt bereiken. Daar moet ook je aandacht op gericht zijn, anders gaat er een hoop energie verloren. Een interessant weetje: 46 procent van de groep met opgeschreven voornemens heeft zijn gedrag in het eerste half jaar veranderd tegenover 4 procent van de groep die alleen een verandering wilde en dat niet opgeschreven had.
- Neem je overtuigingen goed onder de loep. Onderzoek je twijfels en je angsten en de beren op de weg. Mag je dit doel van jezelf wel halen? Geloof je echt dat je dit kan? Heb je het lef? Of zijn er nog saboterende overtuigingen die roet in het eten kunnen gooien? Diep liggende overtuigingen als: het zal mij benieuwen hoe ver ik kom, of ik kan het toch niet, of het zal wel weer niet lukken, gaan je echt, echt, echt niet helpen! Vervang deze gedachten door krachtige en stimulerende gedachten die je helpen je doel te bereiken.
- Sta voor meer dan 100% achter je voornemen. Of zoals Linda zegt: Neem een krachtig besluit. Weet ook wat jou ten diepste motiveert om dit voor jou zo belangrijke voornemen te realiseren. Zorg dat het een motivatie VAN JOU is en niet van een ander! Anders hou je het echt niet vol. Dus hoe graag wil jij dit? En is dit ook echt wat jij graag wilt?
- Onder het motto: een goede voorbereiding is het halve werk…maak een (actie-)plan. Het WAT, je einddoel/het resultaat is je bekend maar het HOE, de weg er naartoe is daarmee nog niet in kaart gebracht. Terwijl de route nu juist zo belangrijk is! Plan je tussenstapjes naar je doel toe, check op haalbaarheid, wat ga je doen als het tegen zit? Wie of wat helpt je of juist niet. Wat ga je niet meer doen? Hoe houd je jezelf gemotiveerd? Hoe ga je je successen vieren? Hoe ga je uitstelgedrag te lijf? Weet voordat je van start gaat welke antwoorden je hebt op dergelijke vragen.
- Doe wat bij je past, kies de juiste acties. Deze tip lijkt nogal voor de hand te liggen. Maar hoeveel mensen gaan er naar de sportschool om fitter te worden terwijl ze veel beter en effectiever kunnen zijn door bijvoorbeeld 3 x per week stevig te gaan wandelen omdat dit beter bij hun past…?! Er zijn meer oplossingen om een doel te bereiken. Denk goed na over je acties, want je moet ze wel vol kunnen houden!
- Deel je voornemen met anderen. Hou je voornemen bij voorkeur niet alleen voor jezelf. Door het hardop uitspreken en het delen met anderen commit je jezelf heel krachtig. Laat mensen om je heen vooral ook weten waar ze jou mee helpen of wat ze beter even niet kunnen doen. Zo kunnen zij ook rekening houden met jou. In goede en in slechte tijden. Ook als je dreigt je voornemen op te geven kunnen anderen je soms stimuleren of motiveren om door te gaan. Kortom, zoek een maatje of een supporter die je over de eindstreep kan trekken. Het is raadzaam om een tegenprestatie af te spreken voor als het ‘mislukken’ op de loer ligt. Nog mooier is als je een maatje kunt vinden die hetzelfde doel nastreeft!
- Just do it! Ga aan de slag. Om je doel te bereiken zul je in actie moeten komen. Denk er nu niet langer meer over na, maar doe het gewoon! Het begint met vallen en opstaan en het eindigt met doorzetten, schrijft ook Ben Tiggelaar in zijn bestseller: Dromen, Durven, Doen!
Ik wens je een prachtig jaar en …may all your dreams come true!
Labels:
coachatelier,
Tips
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten