E.H.B.O. Eerste Hulp Bij Ontslag

Houd de schade beperkt bij ontslagprocedures
Je collega van vandaag, is je zakenrelatie van morgen


Ontslaan en ontslagen worden is voor niemand leuk. Zeker als je zeer gewaardeerde collega’s boventallig moet verklaren of contracten met mensen die je liever binnenboord had willen houden niet kunnen worden verlengd.

Ontbinden van werkrelaties gaat altijd gepaard met de nodige emoties. Boosheid, verdriet, frustratie, angst en dergelijke. Deze, overigens begrijpelijke, reacties van werknemers kunnen de organisatie behoorlijk wat schade toebrengen. Daar zijn voorbeelden genoeg van.
Zeker in een branche en netwerk waar je elkaar toch altijd weer tegenkomt is het belangrijk om goed uit elkaar te gaan. Voor beide partijen! Want je collega van vandaag, kan zomaar je opdrachtgever van morgen zijn. Het is dus van belang om de schade rond ontslagprocedures beperkt te houden. En dat kan.

Speciaal voor het MKB, die vaak weinig tijd en menskracht heeft, biedt Basic Balance coaching & advies de mogelijkheid om ontslagen medewerkers te begeleiden in de eerste periode na het ‘inslaan van de bom’. In het belang van de medeweker en de organisatie is het zaak om opvang na ontslagtoezegging zo snel mogelijk te regelen. Om bijvoorbeeld de werksfeer of het imago niet te veel negatief te beïnvloeden. Maar ook om de ontslagen medewerker de gelegenheid te geven om zijn/haar emoties te kanaliseren.
Naast de juridische en financiële aspecten van de ontslagprocedure kan een organisatie ook voorzien in een sociaal aspect. Het is bewezen dat een dergelijke sociale manier van beëindigen van werkrelaties bijdraagt aan een positief resultaat voor de korte en lange termijn.

Je goddelijke gang gaan

Vrijheid is niet hetzelfde als ongebondenheid. Vrijheid is het vermogen om keuzes te maken en je aan datgene te binden wat het beste voor je is.

Deze prachtige uitspraak van Paolo Coelho raakte mij zeer.
Een van de grootste misverstanden over vrijheid is namelijk dat je dan denkt dat je met niets en niemand iets te maken hebt. Compleet je eigen goddelijke gang kunt gaan, zonder met anderen rekening te hoeven houden. Dat denk je meestal als je iets (een situatie) of iemand zat bent. Daar wil je dan vanaf. Of het in ieder geval kunnen ‘handelen’. Hoe je iets of iemand handeld heeft alles te maken met keuzes die je maakt. Uiteindelijk bepaal je zelf hoe je er mee omgaat. Wat voelt goed voor jou en hoe geef je daar vervolgens invulling aan? Met respect voor jezelf en voor de situatie of de ander. Hierdoor bevrijd je jezelf en kan je weer opnieuw verbindingen aangaan. Bij jezelf blijven en verbonden met de wereld om je heen. Van daaruit kun je je goddelijk gang gaan.Dat is levenskunst!

Minder burn out door persoonlijk leiderschap

Zo luidt de conclusie van Maurice de Valk in zijn proefschrift ‘De kwaliteit van balans van leven en werk’. Ik kan me hier wel in vinden. Persoonlijk leiderschap gaat voor mij onder meer over eigen verantwoordelijkheid nemen, keuzes maken, zelfreflectie, zelfsturing, pro actieve houding, goed voor jezelf zorgen. Er zijn inmiddels genoeg onderzoeken naar burn out geweest die het omgekeerde ook bewijzen. Meer burn out door gebrek aan persoonlijk leiderschap.

Ik zeg zeker niet dat burn out je eigen schuld is. Daarvoor zijn er teveel factoren in het spel. Wat ik wel van mening ben is als je grip hebt op je eigen situatie en je leven, burn out niet zo gauw grip op jou kan krijgen.

Persoonlijk leiderschap kan je bij jezelf vergroten en stimuleren. Enkele tips die ik je daarvoor kan geven zijn:
je eigen grenzen herkennen en aangeven
vaker nee zeggen
eigen behoeften herkennen
werken aan zelfvertrouwen

Gewoon Doen!

Gewoon doen, het klinkt zo simpel maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.
Veel coachklanten eindigen met een prachtige actielijst nadat ze tot de nodige inzichten zijn gekomen. Je weet wat je te doen staat en het is tijd voor de volgende stap. Alleen…., die moet je dan wel zelf zetten. Dat is een kwestie van Gewoon Doen! Toch lukt dat vaak niet. En dat is raar. Want juist in die actie, de handeling, daar begint de verandering. Het citaat: inzicht zonder handeling brengt geen verandering, onderstreep ik dan ook van harte.

Wat maakt het lastig om in actie te komen. Is de stap te groot, te eng, niet concreet genoeg? Of heb je gewoon geen zin, kun je de consequenties niet overzien. Zou kunnen. Maar wat heb je dan Wel nodig om in actie te komen. Begin eens met het visualiseren van wat de actie je oplevert. Het gevoel van bevrijding, verademing, opluchting, de kick dat je ‘t toch gedaan hebt, dat je iets van je lijstje kan schrappen, dat je doel of verlangen binnen bereik komt….
Maak de stappen niet te groot. Ook kleine succesjes kunnen je stimuleren een volgende stap te zetten. Realiseer je dat al deze kleine stappen je bij je doel brengen. En dat is toch waar het om begon. Dus pak je telefoon, maak die afspraak, begin met opruimen, start je opleiding, schrijf je scriptie, plan dat gesprek met je leidinggevenden. Gewoon een kwestie van doen. Wat een heerlijk gevoel!